Example Programme for Module 5 ADV744 -Neonatal Nutrition

Course Leaders: Sara Clarke & Lorraine Cairns

Subject to change in line with speaker availability. Topics may not be covered in the exact order listed below. Full programme is only available to confirmed delegates

Day One

08:45-09:00	Registration	Timing
09:00-09:15	Welcome & introduction to the course	15mins
09:15-10:15	Impact of nutritional interventions on growth and	60mins
	neurodevelopmental outcomes of the preterm baby	
10:15-10:30	Comfort Break	
10:30-11:45	Review of current evidence for human milk use for the preterm	75mins
	baby	
11:45-12:00	Coffee Break	
12:00-12:30	Donor breast milk banking in the UK	30mins
12:30-13:15	Lunch	
13:15-14:45	Initiation and maintenance of lactation	90mins
14:45-15:00	Tea break	
15:00-16:00	Review of current evidence for use of breast milk fortifiers	60mins
16:00-16:10	Comfort break	
16:10-16:20	Review of workshop questions	10mins
16:20-17:20	Workshop: Practical use of breast milk fortifiers	60mins
17:20-17:30	Question session	
17:30	Close	

Day Two

08:45-09:00	Welcome & Q&A	Timing
09:00-10:00	Initiating and advancing enteral feeds	60mins
10:00-10:15	Comfort Break	
10:15-11:15	The use of probiotics for the preterm infant	60mins
11:15-11:30	Coffee break	
11:30-12:30	Monitoring of bone health and the practical management for preterm infants	60mins
12:30-13:15	Lunch	
13:15-14:15	Management of Congenital Hyperinsulinemia in the NNU	60mins
14:15-14:45	NETWORKING SESSION	30mins
14:45-15:00	Tea break	
15.00-15:20	Review of Workshop Questions (1&2)	20 mins
15:20-16:20	Workshop: Use of formula milk in the NNU	60mins
16:20-16.30	Comfort Break	
16:30-17:20	Workshop: Vitamin supplements in the NNU	50mins
17:20-17:30	Question session	
17:30	Close	

Day Three

		1
08:45-09:00	Welcome & Q&A	Timing
09:00-10:00	An overview of parenteral nutrition for the preterm infant	60mins
10:00-10:45	Neonatal parenteral nutrition – a pharmacist's perspective	45mins
10:45-11:00	Coffee Break	
11:00-11:10	Review workshop questions	10mins
11:10-12:30	Workshop: Parenteral nutrition for preterm infants –	
	practical considerations, monitoring and management of	80mins
	complications	
12:30-13:15	Lunch	
13:15-14:00	The surgical neonate	45mins
14:00-14:50	Nutritional management of the neonate after GI surgery	
	and NEC - part 1	
14:50-15:00	Comfort Break	
15:00-15:40	Nutritional management of the neonate after GI surgery	90mins
	and NEC - part 2	
15:40-16:00	Tea Break	
16:00-16:10	Review of workshop questions	10mins
16:10-17:20	Workshop : Managing gastrointestinal problems in the	70mins
	neonate after GI surgery and NEC – practical considerations	
17:20-17:30	Question session	
17:30	Close	
	•	

Day Four

Welcome and Q&A	Timing
Developmental aspects of feeding for the preterm infant	60mins
Break	
Review of workshop questions	10mins
Workshop: Transition from tube to oral feeding	60mins
Coffee Break	
Challenging weaning in the preterm infant	65mins
Lunch	
NETWORKING SESSION	30 mins
Comfort break	
Review of workshop questions	10 mins
Workshop: Post discharge nutrition for preterm infants	70mins
Parent speaker	30mins
Tea break	
Workshop: Complex Cases	Workshop
	65mins
Evaluation & Question session	
Close	
	Developmental aspects of feeding for the preterm infant Break Review of workshop questions Workshop: Transition from tube to oral feeding Coffee Break Challenging weaning in the preterm infant Lunch NETWORKING SESSION Comfort break Review of workshop questions Workshop: Post discharge nutrition for preterm infants Parent speaker Tea break Workshop: Complex Cases Evaluation & Question session



